Weblog wethouder Mark van de Bunte

Foto: Pixabay

Wat is er mooier dan uw sport of hobby te beoefenen in de buitenlucht? Een prettige bijkomstigheid is dat wij in de gemeente Nunspeet ook nog eens beschikken over unieke natuur.

Weblog over deelnemen in het verkeer

Veel wandelaars en hardlopers genieten dan ook volop van onze water-, zand-, heide- en bosomgeving. Op onze wegen is er eigenlijk altijd wel een sporter of hobbyist op de been. Het is dan ook mooi om te zien dat de gemeente Nunspeet rijk is aan diverse wandeltochten en hardloopwedstrijden. En mocht de motivatie een keer ontbreken om te sporten dan is het alleen al de moeite waard om gewoon van de natuur te genieten. De prachtige omgeving leent zich bijvoorbeeld uitstekend om het hoofd even leeg te maken.

Veiligheid staat voorop

Met veel liefhebbers op de openbare wegen is het goed elkaar de ruimte te geven. Veiligheid is voor iedereen namelijk het allerbelangrijkste en soms zelfs van levensbelang. Bij de vele evenementen zorgt de organisatie in samenspraak met de vrijwilligers voor het borgen van de veiligheid van de deelnemers. Hetzij met verkeersregelaars of met bewegwijzering. Daarbij zijn de (verkeers)regels een belangrijk instrument om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Ook als u zelf gaat fietsen of lopen is het van belang de verkeersregels te hanteren. Voor fietsers geldt dan met name het rechts fietsen en niet met meer dan twee naast elkaar. Als het naast elkaar fietsen het verkeer hindert, moet u achter elkaar fietsen.

Voetgangers in het verkeer

Voor (hard)lopers geldt bijvoorbeeld de regel om op het trottoir of voetpad te lopen. Bij het ontbreken van een voetpad mag men op een fietspad of rijbaan lopen. Wat mij bevreemdt is dat het rechts of links houden voor voetgangers geen verplichte verkeersregel is. De regel voor voetgangers is om per verkeersituatie te bekijken wat de beste plek is om te lopen. Daarbij is het belangrijk altijd zelf rekening te houden met het overige verkeer en hoe (on)zichtbaar u bent. Ik vind het bijzonder om te zien dat de ene hardloper tegen het verkeer in rent en de andere rent juist met het verkeer mee. Mijn advies is om bij twijfel altijd rechts aan te houden, volgens de verkeersregels. En als wij allemaal aan de goede ‘kant’ gaan lopen stroomt het verkeer volgens mij ook beter door.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen