De terugkeer van de hospita: Een oplossing voor de woningcrisis

29 jul , 21:56 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 07 29t215007875
In deze tijd van woningnood is de hospita weer helemaal terug. Steeds meer mensen overwegen hun extra ruimte te verhuren aan iemand anders. Dit kan een goede oplossing zijn voor de huidige problemen op de woningmarkt. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen extra ruimte in hun huis hebben en deze willen verhuren.

Helft van de woningeigenaren heeft ruimte over

Uit onderzoek van Univé blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse woningeigenaren extra ruimte in hun huis heeft. Deze ruimte kan goed gebruikt worden voor een medebewoner. Van deze groep denkt 38% er serieus over na om deze ruimte te verhuren. Vooral alleenstaanden met kinderen zien hier wel wat in. De belangrijkste reden om te verhuren is extra inkomsten. Door de krapte op de woningmarkt kunnen huurders en verhuurders elkaar steeds vaker vinden. Het verhuren van een deel van je huis kan dus een goede manier zijn om de woningnood te verlichten.

Hulp in huis in ruil voor lagere huur

Naast extra inkomsten zijn er ook andere redenen om een deel van je huis te verhuren. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek dat meer dan een derde van de verhuurders het aantrekkelijk vindt om in ruil voor een lagere huurprijs huishoudelijke taken door de huurder te laten doen. Denk hierbij aan schoonmaken of de tuin bijhouden. Vooral jonge verhuurders vinden dit een goed idee. Daarnaast vindt een deel van de mannen het fijn als de huurder ook helpt met boodschappen doen.

Goede afspraken maken

Volgens Robert de Ruiter van Univé is het belangrijk om goede afspraken te maken als je een deel van je huis wilt verhuren. Dit voorkomt problemen tussen de hospita en de huurder. Het is slim om samen duidelijke afspraken te maken over de huurprijs, de duur van de huur en de verantwoordelijkheden. Ook is het belangrijk om te checken of je verzekering de verhuur dekt en om een goede brandblusser in huis te hebben. Daarnaast is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit kan helpen bij eventuele conflicten.

Oplossing voor woningcrisis?

De terugkeer van de hospita kan een goede oplossing zijn voor de huidige woningcrisis. Veel mensen hebben extra ruimte in hun huis en overwegen deze te verhuren. Dit kan niet alleen zorgen voor extra inkomsten, maar ook voor hulp in huis. Het is wel belangrijk om goede afspraken te maken en je verzekering te checken. Zo kunnen hospita's en huurders prettig samenwonen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van Univé.

Meer nieuws               

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.