Pas op voor risico natuurbrand

09 jul , 7:55 Nieuws
686e0482a8e7d

De natuur staat in bloei, de temperaturen stijgen, en dat betekent helaas ook dat het natuurbrandrisico toeneemt. Een kleine vonk kan al grote gevolgen hebben, zeker in deze drogere periodes. Het is superbelangrijk dat we er samen voor zorgen dat onze prachtige natuurgebieden veilig blijven. In onze regio geldt op dit moment Fase 1 - Regulier Risico. Natuurbeheerders en brandweer zijn altijd voorbereid op een natuurbrand. Zij hebben in deze fase (nog) geen extra maatregelen getroffen.

Natuurbrandrisico: wat betekent dit voor u?

Een natuurbrand kan razendsnel om zich heen grijpen, en daarom is extra oplettendheid nu belangrijker dan ooit. Ziet u iets dat niet pluis is, zoals mensen die vuur stoken op plekken waar het niet mag, of onbeheerd vuur? Wees dan alert en meld dit direct bij de terreineigenaar of bel 112. U kunt helpen door foto's of filmpjes te maken, de locatie te onthouden, en persoonskenmerken of een kenteken te noteren als u een situatie niet vertrouwt. Het is ook cruciaal om zelf geen brand te veroorzaken. Gooi sigarettenpeuken of glas altijd in een prullenbak of neem het mee naar huis. Denk ook aan de kolen van uw barbecue die nog lang heet kunnen blijven, of opgehoopt tuinafval dat spontaan kan broeien. Parkeer uw auto ook niet in hoog en droog gras, want de hete katalysator kan zo een brand veroorzaken. Zorg thuis ook altijd voor blusmiddelen, zoals een blusdeken, een tuinslang, een brandblusser of op z'n minst een emmer water. Bedenk ook dat u in de natuur niet overal even goed bereik hebt met uw mobiele telefoon, dus wees extra voorzichtig.

Wat te doen als er toch brand uitbreekt?

Mocht er onverhoopt toch een natuurbrand ontstaan, wacht dan niet af op hulp. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, en probeer daarbij de openbare weg te bereiken. Loop nooit voor de brand uit of in de richting waarin het vuur zich verspreidt. De beste manier is om haaks op de brand te lopen; zo is de kans kleiner dat de vlammen u inhalen. Help andere mensen, vooral kinderen, om ook een veilige plek te bereiken. Bel vervolgens direct 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Uw snelle actie kan levens redden en de schade beperken. De veiligheidsregio's bepalen de fases van natuurbrandrisico op basis van metingen van windsnelheid, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid, in combinatie met meteogegevens en waarnemingen van brandweerdeskundigen.

Waarom is dit zo belangrijk?

De gevolgen van een natuurbrand zijn vaak enorm, zowel voor de natuur als voor omwonenden. Denk aan verwoeste natuurgebieden, gevaar voor huizen en bedrijven, en de uitstoot van schadelijke rook. Door samen alert te zijn en de richtlijnen te volgen, kunnen we het natuurbrandrisico aanzienlijk verlagen. Laten we onze prachtige natuur beschermen en ervoor zorgen dat we veilig kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen.

Meer nieuws                   

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt voor je nieuwsberichten ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.

Meest Gelezen