Toekomst van Inclusief Groep: Gemeenten overwegen scenariokeuze

04 sep , 9:26 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 04t093315190
De gemeenten in de regio Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet, Putten, Oldebroek, Nijkerk, en Elburg staan voor een belangrijke beslissing over de toekomst van de Inclusief Groep. Tijdens de commissievergadering in Nunspeet van 5 september 2024 wordt de scenariokeuze besproken. Het doel is om te bepalen welk scenario het beste aansluit bij de behoeften van de gemeenten en de toekomstbestendigheid van de Inclusief Groep. De scenariokeuze die de voorkeur lijkt te hebben, is die met de balans tussen gemeentelijke controle en samenwerking met de Inclusief Groep.

Wat is de scenariokeuze?

De scenariokeuze heeft betrekking op hoe de gemeenten hun taken rondom de Participatiewet willen organiseren. De Inclusief Groep (IG) ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun re-integratie en biedt beschut werk aan. Er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt om te bepalen hoe de IG in de toekomst deze taken het beste kan uitvoeren. Scenario 2AB, dat momenteel als voorkeursvariant geldt, combineert de voordelen van een integraal sociaal werkbedrijf met behoud van gemeentelijke regie over de intake van cliënten. Dit betekent dat de gemeente bepaalt welke inwoners richting de IG gaan voor ondersteuning en welke via andere wegen worden geholpen. Door deze samenwerking kunnen zowel de gemeenten als de IG hun expertise beter benutten.

Voordelen van het gekozen scenario

Het gekozen scenario moet de toekomstbestendigheid van de IG waarborgen en tegelijkertijd zorgen voor goede ondersteuning van de doelgroep. Volgens het rapport van Berenschot biedt scenariokeuze 2AB deze voordelen. De IG kan zich verder ontwikkelen als sociaal ontwikkelbedrijf met specialisatie in de begeleiding van verschillende doelgroepen. Dit scenario zorgt ook voor een soepele samenwerking tussen de gemeente en de IG bij de intakefase. Door samen te bepalen welke inwoners voor re-integratie of participatie in aanmerking komen, kunnen de gemeenten en de IG de ondersteuning op maat bieden. Dit voorkomt een versnipperd aanbod en zorgt ervoor dat inwoners passende hulp krijgen. De scenariokeuze is daarmee belangrijk om de dienstverlening aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbeteren.

Financiële en strategische overwegingen

Een andere belangrijke factor in de scenariokeuze is de financiële haalbaarheid en de lange termijn strategie van de gemeenten en de IG. Het rapport van Berenschot geeft aan dat scenario 2AB financieel de meest duurzame variant is. Gemeenten behouden hun autonomie en kunnen kiezen welke taken ze zelf uitvoeren en welke door de IG worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat de IG voldoende werk en inkomsten heeft om te blijven bestaan en zich verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd kunnen gemeenten besparen op kosten door samenwerking met de IG. De keuze voor scenario 2AB betekent dat de gemeenten moeten investeren in een goed samenwerkingsmodel met duidelijke afspraken en verantwoordelijkheden.

De weg vooruit

Tijdens de komende commissievergadering krijgen de gemeenten de kans om hun wensen en bedenkingen over de scenariokeuze kenbaar te maken. Na deze bijeenkomst zal het college op 10 september een definitief besluit nemen. De uitwerking van dit scenario zal worden opgenomen in een businessplan, dat verder zal worden besproken op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) op 18 september. Dit businessplan zal gedetailleerder ingaan op de kosten, governance en de praktische uitvoering van de scenariokeuze. De uiteindelijke beslissing heeft grote gevolgen voor de manier waarop de gemeenten hun participatietaken uitvoeren en de rol die de Inclusief Groep daarin zal spelen. Het is een belangrijke stap naar een toekomstbestendige ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De scenariokeuze zal bepalend zijn voor de toekomst van de Inclusief Groep en de kwaliteit van de dienstverlening aan inwoners. Het biedt een kans om samen met de gemeenten een sterke, duurzame infrastructuur te bouwen die zowel financieel als sociaal verantwoord is.
ontwerp zonder titel 2024 09 04t093315190

Meer nieuws               

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.