Dus nu ook in Nunspeet is de nieuwe column van Henny Kreeft

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Middels een column voor twee andere sites heb ik geschreven over het probleem van onze aardse energie. Op de ene schreef ik, dat ik vóór graffiti, vóór windmolens én vóór de bescherming van onze natuur ben. Het is geen vijf voor twaalf, maar nog maar een paar seconden, hooguit 1 minuut, voor twaalf. Nu moeten we wat doen aan onze natuur.

Voor de andere site schreef ik in de column dat men daar honderdzeventig bomen gaat kappen. Ja, echt 170 ! En dan allemaal omdat er weer wat gebouwd moet gaan worden. En van die 170 bomen hoeft men maar voor 100 bomen een kapvergunning te hebben, zodat ze gecompenseerd moeten worden.

En wat blijkt nu: ook in Nunspeet schijnen bomen gekapt te worden. En heel goed, heeft de SGP-fractie hierover vragen gesteld aan het college. De fractie heeft veel houtkap waargenomen in de lokale bossen.

Nu vraag ik me wel af, waarom nu pas de vragen gesteld worden, maar dat is minder belangrijk. Belangrijker is dat de vragen gesteld worden. Om uitleg wordt gevraagd waarom bomen gekapt moeten worden.

Het lijkt me ook wel dat de kap van bomen in de bossen niet dagelijks opvalt, maar het moet toch opvallen. Misschien is het wel eens van belang om een alarmnummer op te zetten, of een app, waar gemeld kan worden dat er weer gekapt wordt. Dit alleen maar om te ontdekken of het illegaal is.

De twee SGP-ers vroegen zich af of de bomenkap valt onder de gemeentelijke afspraken. Wat is dat nu? Hoe kan het kappen van onze dure toekomst – het bos en het platteland – vallen onder gemeentelijke afspraken om dat te vernietigen? Hoe kan het zo zijn dat de bomenkap in deze tijd nog door kan gaan?

Heeft iemand thuis een radio of een tv of volgt de (social) media? Overal is sprake van alarmberichten die spreken over het feit dat we spelen met de toekomst van onze kinderen. Spelen met het feit of we over een paar jaar nog wel een bos, bomen of een platteland hebben.

De SGP gaf in het kleine artikel ook nog aan, dat het kappen van bomen wordt gestimuleerd door subsidiemogelijkheden. Wie dat ooit heeft verzonnen, moeten ze onmiddellijk ontslaan. Aan de ene kant is Jan Rap en z’n Moer tegen windmolens en aan de andere kant breken we onze gezondheid af door de kap van bomen.

Het is nu tijd om te stoppen met de illegale bomenkap, ook al valt die onder subsidies. Die bomen hebben we nodig voor onze gezondheid. Heeft de bomenkapper wel eens gehoord van die jongen die astmatische bronchitis had en naar de bossen werd gestuurd in de Krabbebossen in Breda om aan te sterken? Ja, dat was ik !

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Zie ook

Windmolens in Harderwijk is de column van Henny Kreeft

 

Reacties

Cookieinstellingen