Doek voor enige coffeeshop Noord-Veluwe gaat dicht

Foto: ©NNN

Het hing al even in de lucht. Harderwijk wil van z’n enige commerciële coffeeshop af. Dit gaat nu ook echt gebeuren. Eigenaar Görgen heeft tot het laatste eind geprocedeerd en bezwaar gemaakt tegen het plan van burgemeester Harm-Jan van Schaik. De laatste wil in Harderwijk wel een coffeeshop, maar één zonder winstoogmerk. Dus een coffeeshop in stichtingsvorm waarbij de gemaakte winst gebruikt dient te worden voor goede doelen. Jeugdzorg, verslavingszorg en drugsvoorlichting in Harderwijk zouden bijvoorbeeld hiervoor in aanmerking komen.

Stichting biedt voordelen

Één van de voordelen voor Harderwijk van een coffeeshop in deze vorm is dat de eigenaar niet snel teveel softdrugs zal proberen te verkopen. Een stichting moet een open boekhouding hebben, dus er kan geen overschot aan salaris naar de ondernemer toe gaan. De nieuwe coffeeshop zal meermaals per dag bevoorraad moeten worden. Wellicht zelfs uit eigen hennepkwekerij, als de veranderde Opiumwet door de 1e Kamer wordt aangenomen. Want de handelsvoorraad van een coffeeshop is erg klein, zo’n 500 gram. Dit is ook het punt waar het bij eigenaar Görgen spaak is gelopen. Hij is een aantal jaar geleden (2011) veroordeeld voor het in bezit hebben van teveel softdrugs. Na meerdere hogere beroepen die exploitant Görgen verloor, kon burgemeester van Schaik dan op 13 februari de einddatum van coffeeshop Liberty op 1 juni 2017 zetten.

Bezwaarschrift ongegrond

De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie heeft de burgemeester nu geadviseerd om het besluit tot beëindiging van de exploitatie van de coffeeshop in stand te laten. De burgemeester neemt dit advies over en verklaart het bezwaarschrift van de exploitant ongegrond. Dit betekent dat het besluit van de burgemeester in stand blijft en dat de exploitatie van de coffeeshop uiterlijk op 4 augustus 2017 definitief beëindigd moet zijn.

Geen legale softdrugs

Gaat de illegale straathandel in Harderwijk het straatbeeld bepalen? Daar worstelen binnenstadbewoners en ondernemers mee. Als alles meezit, krijgt Harderwijk pas in november weer een coffeeshop binnen de gemeentegrenzen. Wie het gaat runnen en waar de shop komt, zal de komende maanden duidelijk worden.

Doek nu echt dicht

De exploitant is inmiddels van dit besluit schriftelijk op de hoogte gesteld door de burgemeester.

Reacties

Cookieinstellingen