Miljoenennota op Prinsjesdag besproken in de blog van de wethouder

Foto: Pixabay

Traditioneel presenteert het kabinet op de derde dinsdag van september het regeringsbeleid voor het komende jaar.

Profiteren?

Met een positieve troonrede gaat iedereen, in meer of mindere mate, profiteren van de aanhoudende economische groei. Een wellicht wat korte samenvatting van de boodschap en ook voor de gemeente niet helemaal waar. Vooraf aan Prinsjesdag trokken gemeentes namelijk aan de bel over sluitende bibliotheken en dichte zwembaden omdat men de financiën niet rond krijgt.

Nog twee jaar

In de gemeente Nunspeet blijven Sport- en Recreatiecentrum De Brake en onze bibliotheken overigens gewoon open. Wij stellen u graag gerust en zelfs tot de nieuwbouw op De Wiltsangh haar deuren opent kunt u gewoon sporten, zwemmen en recreëren in De Brake. Ook de zwemlessen blijft men daar de komende jaren (tot minstens de zomer van 2021) geven. Desalniettemin is het signaal van de gemeenten tegenstrijdig aan de ‘jubelbegroting’ vanuit Den Haag. Waar zitten de verschillen?

Verschillen

Gemeenten ontvangen geld van het kabinet om diensten aan inwoners te leveren. En kortgezegd zijn er lokaal de laatste jaren steeds meer taken bijgekomen, maar is er tegelijkertijd gekort op het daarvoor beschikbare geld. Gemeenten moeten dus meer doen met minder geld. En enerzijds lukt het gemeenten om innovatief zaken goed en dichterbij de inwoners te regelen, maar omdat ook de uitgaven in Den Haag achterblijven staat het water bij gemeenten steeds hoger aan de lippen.

Zorg voor iedereen

Zorg is bijvoorbeeld een publieke taak en gemeenten zijn verplicht de zorg goed uit te voeren. En de politiek wil haar inwoners natuurlijk niet tekort doen. We gaan daarom geen selectie maken in wie wij wel of niet helpen bij een zorgindicatie, want iedereen heeft gewoon recht op goede zorg. Het gevolg is dat men in elk gemeentehuis nadenkt over eventuele andere bezuinigingen. En hoewel de miljoenennota in een goed gevuld koffertje zat, blijft het koffertje voor gemeenten voorlopig leeg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen