Anderhalve meter maatschappij is de titel van de weblog van wethouder van de Bunte

Foto: Still YouTube

We leven voor het eerst in een anderhalve meter maatschappij. Overal roept men op afstand te bewaren om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bovendien is de verwachting dat het (maatschappelijk) leven niet meer hetzelfde zal zijn na de coronacrisis. We zullen langzaam op gang gaan komen en misschien extra voorzichtig zijn in onze contactvormen. Geven wij elkaar straks nog een hand of gaan we elkaar zwaaiend met een buiging groeten?

Hoe staat de sport er voor?

We weten in ieder geval dat onder andere de sportvelden tot 28 april aanstaande sowieso op slot zitten. Geen inkomsten uit toernooien of omzet uit de kantine. En naast de nul op de meter doet de lege aanblik natuurlijk stil en verlaten aan. Juist nu de competitie normaliter tot een ontknoping komt, moet iedereen zoveel mogelijk thuisblijven en is sporten in groepen niet gewenst. Ook voor onze verenigingen en de talloze leden een onwerkelijke situatie. De vraag is misschien niet eens wanneer we verder gaan, maar vooral hoe gaan we verder?

Samen doen

Daarbij is het goed nogmaals te benadrukken dat we het samen moeten doen. Als samenleving maken we zo’n crisis voor het eerst mee. Wat gaan wij bijvoorbeeld doen met de huur van de sportvelden, het onderhoud en de subsidies? Allemaal vragen waar wij met elkaar over na moeten denken. En daarbij gebruik ik graag een sportterm uit het bedrijfsleven. De coronacrisis oplossen is een marathon en geen sprint. De effecten en nazorg zullen namelijk heel lang voelbaar zijn.

Omkijken naar elkaar

Als eerste is het belangrijk gezond te blijven en naar elkaar om te zien. Neem de adviezen en maatregelen goed in acht. Stapje voor stapje zullen we het virus indammen en een oplossing gaan vinden. En net als bij een marathon is het wijs de wedstrijd tegen corona goed in te delen. Want het is niet alleen fysiek een aanslag, maar ook mentaal moeten we het hoofd met elkaar koel houden. Help elkaar waar mogelijk en er zijn al veel positieve initiatieven in gang geschoten, wat ons extra  motivatie geeft om de strijd tegen corona te winnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen