Janny van de Werfhorst maakt corona mee op haar werk

Foto: Pixabay

Janny van de Werfhorst is gehuwd en 57 jaar. Ze werkt als manager Kwaliteit & Veiligheid en is lid van het crisisteam bij WZU Veluwe.

Janny en de zorgcentra

“Gevoelens van onmacht, moeilijke beslissingen en rouw om het verlies van mensenlevens. Voor mij is de coronacrisis een heftige periode. Een groot aantal cliënten is overleden, twee dierbare collega’s en een vrijwilliger. Vreselijk. Het is een onwerkelijke tijd. In het begin maakte de steeds wisselende berichtgeving vanuit het RIVM over beschermingsmiddelen, testen en inzet van medewerkers het lastig om beleid te maken. Als crisisteam hebben we geworsteld met dilemma’s. Het sluiten van de locaties in maart was een ingewikkelde en emotionele keuze. Welbevinden en veiligheid streden met elkaar.”

Onmacht

“Zelf werd ik begin april ziek. Ik had alle verschijnselen van corona, maar kon niet getest worden: de beperkte testen waren bestemd voor medewerkers in de directe zorg. Ik herstelde gelukkig vrij snel en kon weer werken, maar heb nog steeds klachten. Dat ik niet naar onze locaties kon om met cliënten en medewerkers in gesprek te gaan, gaf mij een gevoel van onmacht. Ik moest op de been blijven om te coördineren en beleid te maken. Als lid van het crisisteam stond ik dag en nacht aan. En dan te bedenken dat er mensen waren die zich verveelden, terwijl zorgmedewerkers vele uren per dag werkten! Of het hamsteren. Dat je na een lange werkdag in de supermarkt geen vers fruit meer kon kopen, terwijl dat juist zo belangrijk was voor medewerkers in de zorg.

Waardering

Wel mooi was dat zorgmedewerkers zo gewaardeerd en geprezen werden. En we kregen hulp uit onverwachte hoek: attenties en hulpmiddelen van particulieren en bedrijven uit de regio. Ik voel een grote verbondenheid met collega’s. We hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen voor cliënten en bang zijn om hen te besmetten.

Meer kennis

Gelukkig hebben we nu meer kennis van het virus. We kunnen testen en hebben voldoende beschermingsmiddelen. De crisis heeft mij geleerd dat niets maakbaar is. Zekerheden zijn onzekerheden geworden. Des te belangrijker dus om gezondheid en vrijheid te waarderen. Ik heb nog meer leren relativeren. En ik ben dankbaar dat ik een steentje mag bijdragen aan het bestrijden van het virus, ofwel de veiligheid van onze cliënten en medewerkers.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-36455297. Je kunt ook de redactie bereiken via mail en telefoon: [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen