Internationale jongeren IJSO finale op bezoek bij Waterschap Vallei en Veluwe

Foto: Pixabay

Vorige week bezochten zo’n 60 jongeren uit negen landen Waterschap Vallei en Veluwe in Ede. Ze waren uitgenodigd door Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rivierenland voor een excursie over water en duurzaamheid.

Finale International Junior Science Olympiad

De jongeren zijn deze week in Nederland voor de finale van de International Junior Science Olympiad die dit jaar voor het eerst in West Europa -en wel in Nederland- wordt gehouden. Water speelt een belangrijke rol in Nederland. Een groot deel van het land ligt onder de zeespiegel of is kwetsbaar voor overstromingen van rivieren. De jongeren uit diverse landen van over de hele wereld zagen bij Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rivierenland dat water zowel vriend als vijand is.

Water

Water is nodig om in de landbouw planten te laten groeien, water is belangrijk voor natuur en voor de mens. Daarnaast moeten we ons beschermen voor het water. De jongeren hoorden en zagen dat waterschappen dijken versterken en onderhouden. Dat waterschappen zorgen voor voldoende water en zuiveren het afvalwater van huishoudens en bedrijven op een duurzame manier.

Programma internationale jongeren

De internationale groep jongeren was op bezoek bij de rioolwaterzuivering van Waterschap Vallei en Veluwe. Hier zagen ze hoe vies water schoon gemaakt wordt, zodat we het kunnen hergebruiken. Na de rondleiding over de zuivering vertrokken ze naar het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Hier bezochten ze het Geofort, waar ze aan de slag gingen met een hoogwatercalamiteiten-game. Ook hoorden ze meer over het waterbeheer in het rivierengebied.

IJSO

Meer dan 300 jongeren uit 50 landen van 15 jaar of jonger bezoeken Nederland voor de wedstrijd van de International Junior Science Olympiad. De jongeren worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen aan inzicht en vaardigheden voor scheikunde, biologie en natuurkunde. Dit jaar is het thema Water en duurzaamheid. Goede ideeën en vragen van de jongeren zijn uiteraard altijd bijzonder welkom bij het waterschap. Wie weet leiden ze weer tot nieuwe innovaties!

Meer informatie

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in ons werk. Volg persberichten en ander nieuws over Waterschap Vallei en Veluwe op www.twitter.com/valleienveluwe/

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen