Gert Veurink wordt politiechef van Oost-Nederland

09 sep , 6:37 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 09t063159353
Gert Veurink is voorgedragen om per 1 oktober de nieuwe politiechef te worden van de eenheid Oost-Nederland. De voordracht is gedaan door korpschef Janny Knol aan de minister van Justitie en Veiligheid. Veurink werkt al sinds 2019 bij de eenheidsleiding van de politie Oost-Nederland en is sinds begin dit jaar waarnemend politiechef. Hij kijkt er naar uit om aan de slag te gaan in deze belangrijke functie en staat voor grote uitdagingen.

Ruime ervaring en vertrouwen in Veurink

Janny Knol, korpschef van de Nederlandse politie, sprak lovend over de benoeming van Gert Veurink. Ze benadrukte dat hij Oost-Nederland goed kent en de medewerkers van de eenheid door en door begrijpt. Veurink heeft bijna twintig jaar ervaring in de veiligheidssector, zowel bij het Openbaar Ministerie (OM) als bij de politie. “Hij geeft leiding met lef, is een teamspeler en kijkt met een frisse blik naar veiligheidsvraagstukken,” aldus Knol. Dit maakt hem volgens haar de ideale kandidaat om de grootste politie-eenheid van Nederland te leiden, een eenheid die bekend staat om haar uitgestrektheid en variëteit in gemeentes.

Overstap

Veurink maakte in 2019 de overstap van de parketleiding van het OM in Noord-Nederland naar de politie Oost-Nederland. Sinds 1 januari 2024 is hij al waarnemend politiechef, waardoor hij de uitdagingen en kansen binnen de eenheid goed kent. De Ondernemingsraad Oost-Nederland heeft ook vertrouwen uitgesproken in de samenwerking met Veurink en wenst hem veel succes in zijn nieuwe rol.

Focus op kernwaarden en lokale aanpak

Veurink zelf kijkt er naar uit om als politiechef aan de slag te gaan en benoemt enkele belangrijke uitdagingen die op hem wachten. “We willen goed in verbinding zijn met onze inwoners. Dat lijkt makkelijker dan het is, zeker in een tijdperk waarin uitgesproken meningen veel aandacht krijgen en gezag soms ter discussie lijkt te staan,” aldus Veurink. Hij benadrukt het belang van werken vanuit kernwaarden zoals ‘moedig’, ‘betrouwbaar’, ‘integer’ en ‘verbindend’. Deze waarden moeten volgens hem centraal staan in het werk van de politie. Hij vindt dat de politie, met het oog op lokale verschillen, altijd moet blijven kijken naar wat lokaal nodig is.

Transformatie

Daarnaast geeft Veurink aan dat de digitale transformatie een belangrijk aandachtspunt is. De snel veranderende vormen van criminaliteit vragen om een wendbare organisatie die snel kan inspelen op nieuwe dreigingen. Dit is vooral belangrijk in de aanpak van ondermijnende criminaliteit en criminele netwerken die soms zwaar geweld gebruiken. Hierin wil hij nauw samenwerken met burgemeesters, het Openbaar Ministerie, en andere publieke en private partijen.

Samen sterker: Medewerkers in de spotlight

Veurink benadrukt dat de uitdagingen waar de eenheid voor staat, niet alleen de leiding aangaan, maar vooral de medewerkers. Hij vindt het belangrijk dat alle 7.000 medewerkers van de eenheid de ruimte en steun krijgen om midden in de samenleving hun werk te doen en tegelijkertijd worden gefaciliteerd in de veranderingen die nodig zijn. “Samen met collega’s wil ik komen tot noodzakelijke keuzes in het werk. Niet langer door het stapelen van prioriteiten, maar door samen de stap naar voren te maken,” zegt Veurink. Hij erkent dat dit niet gemakkelijk zal zijn, maar wel noodzakelijk om als politie-eenheid sterk en effectief te blijven.
Op 30 oktober wordt Gert Veurink officieel geïnstalleerd als politiechef van Oost-Nederland. Met zijn ervaring en visie wil hij de eenheid klaarstomen voor de toekomst en een belangrijke rol spelen in het veiligheidsbeleid van de regio.
ontwerp zonder titel 2024 09 09t063159353

Meer nieuws               

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.