Basisscholen gaan verhuizen als het aan scholen en gemeentebestuur ligt

Foto: Onderwijsgek

Het grootste deel van de basisscholen in de gemeente Nunspeet zal de komende jaren verhuizen.

Toekomstvisie basisscholen

De gemeente heeft de afgelopen maanden samen met de scholen gewerkt aan een visie voor de toekomst. Omdat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het leerlingenaantal in de gemeente de komende jaren zal dalen, is er straks overcapaciteit in de bestaande basisscholen. Ze zullen zo ongeveer een 120 leerlingen minder hoeven te huisvesten. De meeste basisscholen zijn ouder dan 25 jaar. Ondanks goed onderhoud voldoen ze niet aan de duurzaamheidseisen die de komende jaren gaan gelden.

Centra voor meerdere scholen

De gemeente gaat 3 IKC’s bouwen. Deze Integrale Kind Centra komen in Nunspeet-Oost, Nunspeet-West en Elspeet. In Elspeet zou de eerste IKC in 2018/2019 moeten verschijnen. De 3 gebouwen zullen voor een slordige 25 miljoen euro uit de grond verschijnen. Nunspeet zal vanaf nu tot 2033 dit bedrag moeten reserveren. Door de goede samenwerking tussen het college van burgemeester en wethouders en de schoolbesturen, kan de gemeenteraad een goed voorbereid plan bestuderen.

Gezamenlijk, maar toch apart

In Elspeet gaan de Boaz-Jachin en de Da Costa samen met een kinderopvang van het gebouw gebruik maken. Dit zou kunnen gebeuren op de locatie van Boaz-Jachin (renovatie en uitbreiding) of gehele nieuwbouw op de locatie van de Da Costa (Vierhouterweg 16). De schoolbesturen van de 2 scholen vinden het prima om gezamenlijk gebruik te maken van het IKC. Opties om toch zelfstandig te kunnen blijven opereren, zijn bijvoorbeeld een eigen entree en een buffer.

Plek voor Molenbekers

Voor Nunspeet-Oost zou het gaan om een verzamelgebouw voor de Petraschool, De Ontdekking en de Morgenster. Leerlingen uit de nieuwe wijk Molenbeek zouden hier ook naar school kunnen en er is ruim plek voor speciaal (basis)onderwijs. Ook hier zal een keuze gemaakt worden voor een locatie waar al één van de participerende scholen gevestigd is. Deze IKC biedt ook kinderopvang.

Nunspeet-West 2023

Nunspeet-West moet een IKC krijgen op de plek van de Schakel of de Da Costaschool. De Schakel zou volgens de te verwachten groei, rond 2022 moeten verhuizen naar de plek waar nu de Immanuel-school zit. Deze locatie komt bij de bouw van de IKC in Nunspeet-West vrij omdat deze school samen met de Da Costa in het IKC gehuisvest gaat worden. Deze IKC krijgt ook kinderopvang en biedt gelegenheid voor speciaal (basis)onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen