Landelijke OV-staking: Treinen en bussen stilgelegd op woensdagochtend vroeg

11 sep , 7:17 Nieuws
werkzaamheden
Woensdagochtend vroeg zullen er geen treinen en bussen rijden. De vakbonden CNV en FNV hebben een landelijke vroegpensioenactie aangekondigd, waarbij het openbaar vervoer van 4.00 tot 8.00 uur stilgelegd wordt. Dit treft reizigers van zowel NS als Arriva.

Oudere werknemers

De vakbonden eisen met deze actie dat werknemers in het streekvervoer vervroegd kunnen blijven uittreden, aangezien het beroep van buschauffeur als zwaar wordt beschouwd. De huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die werknemers toestaat om drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken, loopt eind 2025 af. Door het demissionaire kabinet liggen de onderhandelingen over een mogelijke verlenging stil.
De staking is gericht tegen het kabinet en niet tegen de werkgevers in het streekvervoer. Reizigers die al een kaartje hebben gekocht, kunnen in sommige gevallen hun geld terugvragen door contact op te nemen met het vervoersbedrijf.

Openbaar vervoer Nederland

Het openbaar vervoer in Nederland is goed georganiseerd en biedt diverse opties zoals treinen, bussen, trams, metro's en veerboten. De Nederlandse Spoorwegen (NS) verzorgt het grootste deel van het treinverkeer, met frequente verbindingen tussen steden en dorpen. Bussen en trams, beheerd door regionale vervoerders, zorgen voor lokale en stedelijke mobiliteit. In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam zijn metro's een snelle en efficiënte optie. Het openbaar vervoer is betrouwbaar en toegankelijk, met een uitgebreid netwerk dat reizigers vrijwel overal naartoe brengt. Het gebruik van de OV-chipkaart maakt reizen eenvoudig, terwijl apps zoals 9292 actuele reisinformatie bieden.

Meer nieuws               

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.