Viertal bestraft voor bankhelpdeskfraude en diefstallen

09 sep , 7:13 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 09t070645713
De rechtbank veroordeelt vier mannen voor hun betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude en twee diefstallen die daar verband mee houden. Een 19-jarige man krijgt voor zijn rol een celstraf van 36 maanden. Een 21-jarige man krijgt voor zijn aandeel een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Een 26-jarige man was alleen betrokken bij de diefstal van een kluiskoffer en krijgt hiervoor een maand voorwaardelijke celstraf. Daarbij moet hij een taakstraf van 180 uur verrichten. Een andere 21-jarige man was betrokken bij de diefstal van een boormachine en krijgt een voorwaardelijke celstraf van 2 weken en een taakstraf van 80 uur.

Wisselende samenstelling

De dadergroep hield zich eind 2023 ruim een maand zeer intensief bezig met het – in wisselende samenstelling – samen plegen van oplichting en diefstal, waaronder op meerdere plekken in Gelderland. Door zeer geraffineerd te werk te gaan bij de bankhelpdeskfraude werden slachtoffers overgehaald om hun bankpassen en pincodes af te geven. Vervolgens namen de mannen bedragen van de bankrekeningen van de slachtoffers op, of werd slachtoffers gevraagd om geld over te maken. Ook namen ze andere waardevolle spullen zoals sieraden van de slachtoffers mee. Ook stalen ze een boormachine uit een schuur en was er een fysieke ontmoeting, waarbij de 19-jarige man een kluis met waardevolle inhoud stal van een man op leeftijd.

Verschillende rollen

De mannen hadden alle vier een andere rol. De 19-jarige man had een grote en aansturende rol. Hij dacht daarbij op schaamteloze wijze alleen aan zijn eigen financiële gewin en bekommerde zich niet om de gevolgen voor de slachtoffers. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan. De rechtbank komt in zijn zaak tot een hogere straf dan de eis van de officier van justitie. De 21-jarige man ging meerdere keren op pad om de bankpassen en overige spullen op te halen. Vervolgens pinde hij grote geldbedragen. Hij leverde daarbij een aanzienlijke, zo niet onmisbare, bijdrage aan de bankhelpdeskfraude. De 27-jarige man hielp bij de diefstal van een kluiskoffer met waardevolle inhoud. De andere 21-jarige man was betrokken bij de diefstal van een boormachine uit de schuur van hetzelfde slachtoffer. Bij de laatste 3 mannen is de straf gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Gevoelens van angst en onveiligheid

Door hun handelen zorgde het viertal – naast financiële schade – voor veel overlast en gevoelens van onmacht en onveiligheid bij de slachtoffers. Ook misbruikten zij het vertrouwen van de slachtoffers op ernstige wijze. Volgens de rechtbank is het extra kwalijk dat de mannen juist oudere mensen doelbewust tot slachtoffer maakten, vanwege hun grotere kwetsbaarheid en afhankelijkheid.

Meer nieuws               

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.