Maandverwachting: septemberweer vol afwisseling

31 aug , 8:30 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 08 31t074319614
Het septemberweer dit jaar begint met een aantal warme dagen, maar ook regen en onweer liggen op de loer. De vraag is hoe lang dit nazomerweer blijft aanhouden en of we vaker zon of regen kunnen verwachten. In deze maandverwachting lees je hoe het septemberweer eruitziet. Van zomerse temperaturen in de eerste helft van de maand tot de mogelijke intrede van de herfst in de tweede helft.

Septemberweer: Warme start met kans op zomers weer

De eerste weken van september worden gekenmerkt door warme en vochtige lucht die vanuit het zuiden ons land binnenstroomt. Normaal gesproken liggen de temperaturen begin september rond de 19 graden in het noordwesten en 21 graden in het zuidoosten. Dit jaar starten we echter met hogere temperaturen, die kunnen oplopen tot 22 à 27 graden op de meeste dagen. Bij veel zon kan de temperatuur in het oosten en zuidoosten zelfs richting de 30 graden gaan. Deze hoge temperaturen, gecombineerd met een vochtige lucht, zorgen ervoor dat het benauwd aanvoelt. Voor wie nog vakantie heeft, biedt dit nazomerweer een mooie kans om te genieten van de buitenlucht, bijvoorbeeld door een duik te nemen in een meertje of zwembad. Het water is in deze tijd van het jaar nog aangenaam van temperatuur.

Kans op buien en onweer in de middag en avond

Ondanks de zomerse start moeten we ook rekening houden met wisselvalligheid in het septemberweer. De warmte en vochtigheid zorgen ervoor dat er dagelijks kans is op lokale regen- en onweersbuien. Meestal ontstaan deze buien later op de middag of in de avond, waardoor het overdag vaak nog zonnig en warm is. Het kan echter ook voorkomen dat een grotere periode van de dag wordt gekenmerkt door buiig weer. Er staat doorgaans weinig wind, maar zodra de buien opkomen, kunnen ze stevig zijn, met veel regen in korte tijd en flink wat onweer. Dit weerbeeld, met zowel zon als kans op stevige buien, lijkt aan te houden tot halverwege september. De temperatuur zal dan geleidelijk zakken richting normale waarden voor de tijd van het jaar, tussen de 18 en 20 graden.

Overgang naar meer herfstachtig weer

In de tweede helft van september lijkt het weer een omslag te maken naar een meer herfstachtig patroon. Een stroming vanuit het zuidwesten kan zorgen voor regenzones die vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op komen. Dit betekent dat we meer wolken en wind kunnen verwachten, met vaker regen. Hoewel het nog onzeker is hoeveel regen er precies zal vallen, is de kans groot dat september dit jaar iets natter uitvalt dan normaal. Toch wordt het niet meteen heel koud; met een zachte wind vanaf de warme Noordzee blijft de temperatuur vaak nog boven het gemiddelde van 17-19 graden. Af en toe kan er zelfs nog een droge en zonnige dag tussendoor komen, waarbij het zomaar weer 20 graden kan worden. Het septemberweer blijft dus vol afwisseling, met een mix van nazomerse dagen en de eerste tekenen van de herfst.
Houd onze weerupdates goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten van het septemberweer dit jaar!

Meer nieuws               

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.