Wisselvallig met soms veel wind

26 sep , 9:45 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 26t104628248
We hebben te maken met zeer wisselvallig en soms onstuimig herfstweer. Van tijd tot tijd trekken actieve regengebieden over ons land en vooral vrijdag waait het daarbij stevig met in de westelijke helft kans op zware windstoten. Vanmiddag wordt het nog maximaal een graad of 19, maar vrijdag en zaterdag blijft het kwik steken op 13-15 graden. Later in het weekend wordt het droger.

Vandaag: soms zon, steeds meer buien

Afgelopen nacht trok een actief regengebied over ons land en de noordelijke provincies hebben daar eerst nog mee te maken. Vanuit het zuidwesten breekt de zon af en toe door, maar vanmiddag trekken in toenemende mate buien over ons land. Lokaal komt daar onweer bij voor en zijn stevige windvlagen mogelijk tot zo’n 60 km per uur. De middagtemperatuur schommelt rond 19 graden tijdens droge perioden; in en vlak na een bui is het beduidend kouder. Verder waait het meest matig en aan zee soms (vrij) krachtig uit een zuidwestelijke richting.

Vanavond: opnieuw groot neerslaggebied

Vanavond en tijdens de eerste helft van vannacht trekt een nieuw gebied met regen over ons land. Binnen deze regenzone komen ook enkele fikse buien voor, waarbij plaatselijk onweer mogelijk is. Op de natste plaatsen kan tussen 10 en 20 millimeter neerslag vallen. Later in de nacht wordt het wat droger vanuit het zuidwesten. Het koelt daarbij niet verder af dan een graad of 13.
Overigens neemt de wind vooral vannacht flink in kracht toe. Langs de west- en zuidwestkust kan af en toe een stormachtige zuidwester komen te staan, dat is windkracht 8. Daarbij zijn vlak aan zee zelfs windstoten mogelijk tot ruim 90 km per uur. Elders in de kustgebieden worden snelheden verwacht tussen 70 en 80 km per uur. Doordat de bomen natuurlijk nog vol in blad staan, kan dit lokaal leiden tot wat overlast of schade.

Onstuimige vrijdag

Vrijdag houden deze windstoten tijdens de ochtendspits nog een tijdje aan pal aan zee kan de wind nog altijd soms pieken naar 80 tot 90 km/uur. Geleidelijk zwakt de wind wel een tijdje af. Daarbij heeft vooral het westen en noordwesten met regen te maken, elders lijkt het enige tijd droog te blijven. Landinwaarts breekt de zon ook even door.
Gedurende vrijdagmiddag breidt wederom een regengebied zich vanaf de Noordzee over ons land uit en neemt de neerslag weer in intensiteit toe. Bovendien draait de wind naar een noordwestelijke richting en kan in de kustgebieden aantrekken naar krachtig of hard, direct aan zee tot stormachtig. Daar met kans op zware windstoten van 80-90 km per uur. Dieper landinwaarts waait het dan meest matig of vrij krachtig, 4-5 Bft. De temperatuur ligt tussen 11 graden tijdens langdurige regenval tot 15 graden landinwaarts als de zon even schijnt.
Zeker de combinatie van neerslag met veel wind kan in een groot deel van Nederland zorgen voor een ronduit drukke vrijdagavondspits. Houd hier rekening mee wanneer je de weg op moet.

Zaterdag buien, zondag droger

Het weekend dat volgt staat in het teken van beduidend rustiger weer. De langdurige regenval heeft onze omgeving verlaten, maar zaterdagmiddag trekken nog altijd buien over het land. Dit zal van noordwest naar zuidoost gebeuren. Tussendoor schijnt ook de zon soms flink en daarbij bevinden we ons in relatief koude lucht. De middagtemperatuur schommelt rond 13 graden als het droog is, maar tijdens een bui kan het zomaar afkoelen tot een graad of 10. Daarmee is het opvallend fris voor eind september.
Zondag zijn de meeste buien verdwenen. Dan schijnt de zon geregeld, al neemt later in de middag in het zuidwesten wel weer de bewolking toe. Na een vrij koude nacht met minima die lokaal 3-4 graden kunnen bereiken, wordt het zondagmiddag maximaal een graad of 15.

Nieuwe week opnieuw wisselvallig

Het overwegend droge weer op zondag is van korte duur. Maandag lijkt vanuit het zuidwesten alweer een nieuw gebied met bewolking en regen te volgen, al is de timing hiervan nog wel wat onzeker. Later op de dag raakt het bewolkt en volgen waarschijnlijk perioden met regen of motregen. Met een naar zuidwest draaiende wind wordt echter wel warmere lucht aangevoerd, waardoor het kwik stijgt naar maximaal een graad of 17. Ook de dagen na maandag houdt het wisselvallige herfstweer aan met dagelijks wel enige tijd regen of enkele buien.
ontwerp zonder titel 2024 09 26t104628248

Meer nieuws                

Voor meer nieuws kunt u Nunspeet Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Apeldoorn Nieuws en Harderwijk Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de Facebook-pagina voor jouw gemeente van Nieuws.nl? Mail dan naar [email protected]. Je kunt ook de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.